i.s.m / i.c.w. Tyler Koudijzer (text)

Kampong Tori
[research]


Supported by MIAP Foundation

De nostalgische werking van geur en smaak roept vele herinneringen op en stukje voor stukje onthullen deze gerechten een geschiedenis waar eerder nauwelijks over werd gepraat.

The nostalgic effect of smell and taste evokes many memories, and piece by piece, these dishes reveal a history that was hardly talked about before.
Kampong Tori (ongoing)

De broers Tyler en Sebastian genieten wekelijks van de heerlijke Javaans-Surinaamse gerechten van oma waarmee ze zijn opgegroeid. In de zomer brengen ze een groot gedeelte van hun vrije tijd door met hun gepensioneerde grootouders in de tuingemeenschap de Beukhoeve in Rotterdam. De laatste jaren heeft hier als het ware een nieuwe kampong gevormd. Zoals opa het beschrijft is dat een wijk maar dan op zijn Javaans met hutjes en tuintjes, waar iedereen elkaar bezoekt, zonder afspraak, met lekker eten, met een deel van oogst en zaadjes om te planten.

Om oma’s kookkunsten in ere te houden, gaan de broers samen met haar koken. Met een liefdevolle nieuwsgierigheid vragen zij naar het ontstaan van de gerechten die zij maakt. De nostalgische werking van geur en smaak roept vele herinneringen op en stukje voor stukje onthullen deze gerechten een geschiedenis waar eerder nauwelijks over werd gepraat. Tijdens het koken wordt de geschiedenis behapbaar. Tijdens het eten, zijn we trots.

Dit is het onderste uit de pan herboren.

Project in productie, bekijk de trailer in Slices | Supported by MIAP Foundation

Mark